Mad- og måltidspolitik

Ovinehøjs mad- og måltidspolitik

I Svendborg kommune er der vedtaget en mad- og måltidspolitik, som vi som institution i kommunen skal leve op til.  
Med udgangspunkt i denne har vi vedtaget en mad- og måltidspolitik for Ovinehøj.

Svendborg kommune har besluttet, at råderummet for tomme kalorier er forældrenes, og det betyder, at barnet ikke af Ovinehøj eller andre forældre tilbydes mad, der fylder råderummet, mens det opholder sig i Ovinehøj.
Råderummet betegner den mængde energi, en person anbefales indtage fra mad med tomme kalorier.

 

Definition på tomme kalorier:
Fødevarer, der er spækket med animalsk fedt og sukker. Fødevarerne er meget energitætte, hvilket betyder, at de fylder meget lidt, men indeholder mange kalorier. De tomme kalorier mætter derfor ikke særlig meget, så når man spiser den type fødevarer, kan man nemt komme til at spise for store mængder, hvilket kan medføre overvægt.
Et højt sukkerindhold giver et ustabilt blodsukker, som gør os trætte, i dårligt humør og giver en dårlig koncentrationsevne. Og for at fuldende den onde cirkel, så giver et ustabilt blodsukker en større trang til søde sager. Derudover er tomme kalorier også vitamin- og mineralfattige.

 

Råderummet for tomme kalorier på en uge:

0-3 årige: Ingen råderum.

4-6 årige: 4 portioner fx 25cl sodavand eller saft, 30 gr. blandet slik, 20 gr. Kage, 25 gr. kiks

Eksempler på tomme kalorier kan ses på: http://www.altomkost.dk

 

Formål med mad- og måltidspolitikken:
At personalet og forældrene i samarbejde tilstræber, at børnene i Ovinehøj tilbydes en sund og ernæringsrigtig kost, der medvirker til, at børnene lærer at træffe de sunde valg og derved får sunde mad- og måltidsvaner, og det opfordrer vi til at forældrene bakker op om.

Principielt giver Ovinehøj ikke fedt og sukkerholdig mad til børnene, men princippet kan fraviges ved særlige lejligheder: Fx ved forældrearrangementer, sommerfester, julearrangementer, bedsteforældredag, afslutningsfest for skolebørnene, fastelavn, emneuger med pædagogiske begrundelser, fx bag for en sag.
I de tilfælde, hvor børnene tilbydes kost, der går ind over råderummet, sørger vi for, at det enkelte barn kun får det i begrænset mængde.
Forældre kan altid  give personalet besked om, at de ikke vil have at deres barn får tilbudt anden kost, end det, det har med i madpakken, og det gælder også for det, som andre forældre medbringer ved fejring af fødselsdage på stuen.

 

Hygiejne:
Børnene vasker hænder, inden de sætter sig til bords.

 

Rammer:  

Vi tilstræber ved et hvert måltid at få skabt en god stemning og derved skabe trygge børn, der har lyst til at spise.
Som hovedregel er alle børn samlet, når madpakkerne og eftermiddagsmaden spises.  I vuggestuen spiser børn efter behov.
Måltiderne skal give grobund for socialt samvær og fællesskab.
Børn er længe om at spise og skal have god tid til måltidet, hvor der også er plads til hyggesnak.
I forbindelse med fællesspisning ”Smør selv dage” opfordres børnene til at smage på maden, men de presses ikke til at spise det, de ikke kan lide.

Der tages hensyn til børn med behov for anden kost. Forældrene sørger for at medbringe den kost barnet spiser/tåler. Personalet har ansvaret for, at barnet får kosten.

 

Appetit:

Børns appetit kan være svingende. Hvis barnet er aktivt, glad og veltilpas, kan vi gå ud fra, at barnet får nok at spise. Det er forældrenes ansvar at sørge for, at deres barn bliver tilbudt et sundt måltid mad i madpakken.
Barnet bestemmer, hvor meget det spiser, derfor skal vi respektere barnets appetit.

 

Børn og madtid:

De fleste børn glæder sig til madpakketid.  Det er vigtigt, at madkassen er nem at kende og med navn på.
Børnene henter selv deres madpakker, når de skal spise og derfor er det vigtigt, at de selv lægger madpakkerne i køleskabet, når de kommer om morgenen. Det giver børnene en bevidsthed om, hvor madpakken er, samt hvordan den ser ud.


Børn kan godt lide, når deres mad ser lækker og indbydende ud, når de pakker den ud. Måske er der en lille overraskelse (fx en lille pakke rosiner, nødder o.l.) eller en hilsen hjemmefra.
Vi vil opfordre forældre til, at madpakken kun indeholder sunde ting. Det er vigtigt, at måltidet er mættende og følger de 8 kostråd http://www.altomkost.dk . Dette for at sikre at barnet får dækket sit behov for næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Vi opfordrer til at børnene drikker vand til alle måltider.

 

Fødselsdage:
I afdelingerne er der mulighed for at holde fødselsdag.
Vi ønsker, at omdrejningspunktet omkring fødselsdagen ikke er det spiselige, men derimod at barnet fejres i løbet af dagen. Det er op til den enkelte afdeling, hvordan fødselsdage skal afvikles, men en fødselsdag kan fx omhandle flag i garderoben, ved samling kan barnet ønske sange, barnet kan være med til at dække et fint fødselsdagsbord med lys og flag, barnet kan fx medbringe balloner og andet pynt.

Det er barnet, der er i højsædet, læg fokus på festen og ikke på maden.

 

Hvis barnet medbringer noget spiseligt, kan der fx medbringes:

-          Brød: Boller, pølsebrød, minirugbrød, pizzasnegle, rugbrødsmadder og franskbrød,

           og det må gerne være groft brød, der er mættende i længere tid

-          Tilbehør til brød: Kød, fjerkræ, fisk, æg, ost eller andet ikke indeholdende sukker

-          Frugt: Alt er tilladt, kun fantasien sætter grænser!

-          Grøntsager: Alt er tilladt inkl. dip. Fx guacamole eller anden dip baseret på et magert                  surmælksprodukt.

-          Tørret frugt: Rosinæsker, abrikoser, figner etc.

-          Drikkelse: Vand

 

Vedtaget af Ovinehøjs bestyrelse d. 15/6-2022