Ovinehøjs mad- og måltidspolitik


I Svendborg kommune er der vedtaget en mad- og måltidspolitik.
Ovinehøj skal som institution i kommunen følge denne politik. Med udgangspunkt i denne har Ovinehøjs bestyrelse udarbejdet en mad- og måltidspolitik for Ovinehøj.

Svendborg kommune har besluttet, at råderummet for tomme kalorier er forældrenes. Når vi siger, at råderummet er forældrenes, betyder det, at barnet ikke skal have mad, der fylder råderummet, mens det opholder sig i institutionen.

Råderummet betegner den mængde energi, en person må indtage fra mad med tomme kalorier.

Definition på tomme kalorier: Fødevarer, der er spækket med animalsk fedt og sukker. Fødevarerne er meget energitætte, hvilket betyder, at de fylder meget lidt, men indeholder mange kalorier. De tomme kalorier mætter derfor ikke særlig meget, så når man spiser den type fødevarer, kan man nemt komme til at spise for store mængder, hvilket kan medføre overvægt.
Det høje sukkerindhold giver et ustabilt blodsukker. Ustabilt blodsukker gør os trætte, i dårligt humør og giver en dårlig koncentrationsevne samt en større trang til søde sager. Derudover er tomme kalorier også vitamin- og mineralfattige.

Råderummet for tomme kalorier:

0-2 årige: Ingen råderum.

3-6 årige: 2100 kJ om ugen, svarende til eksempelvis: ¼  sodavand eller saft, 20 gr. blandet slik, 10 gr. Chokolade, 45 gr. Is, 8 gr. Popcorn og 20 gr. Kage

Eksempler på tomme kalorier kan ses på www.altomkost.dk

Formål med mad- og måltidspolitikken:
At personalet og forældrene i samarbejde tilstræber, at børnene i Ovinehøj tilbydes en sund og ernæringsrigtig kost, der medvirker til, at børnene lærer at træffe de sunde valg og derved får sunde mad- og måltidsvaner.

Hygiejne:
Børnene vasker hænder, inden de sætter sig til bords.

Rammer: 
Vi tilstæber ved et hvert måltid at få skabt en god stemning og derved skabe trygge børn, der har lyst til at spise.
Som hovedregel er alle børn eller børnegruppen samlet, når madpakkerne og eftermiddagsmaden spises.  I vuggestuen spiser børn efter behov.
Måltiderne skal give grobund for socialt samvær og fællesskab.
Børn er længe om at spise og skal have god tid til måltidet, hvor der også er plads til hyggesnak.
I forbindelse med fællesspisning, ”Smør selv dage” eller lignende arrangementer opfordres børnene til at smage på maden, men de presses ikke til at spise det, de ikke kan lide.

Der tages hensyn til børn med behov for anden kost. Forældrene sørger for at medbringe den kost barnet spiser/tåler. Personalet har ansvaret for, at barnet får kosten. F.eks. halal slagtet kød el. allergikost.

Appetit:
Børns appetit kan være svingende. Hvis barnet er aktivt, glad og veltilpas, kan vi gå ud fra, at barnet får nok at spise. Det er forældrenes ansvar at sørge for, at deres barn bliver tilbudt et sundt måltid mad i madpakken.
Barnet bestemmer, hvor meget det spiser, derfor skal vi respektere barnets appetit.

Børn og madtid:
De fleste børn glæder sig til madpakketid.  Det er vigtigt, at madkassen er nem at kende og med navn på.
Børnene henter selv deres madpakker, når de skal spise, og derfor er det vigtigt, at de selv lægger madpakkerne i køleskabet, når de kommer om morgenen. Det giver børnene en bevidsthed om, hvor madpakken er, samt hvordan den ser ud.

Børn kan godt lide, når deres mad ser lækker og indbydende ud, når de pakker den ud. Måske er der en lille overraskelse (eks. en lille pakke rosiner, nødder o.l.) eller en hilsen hjemmefra.
Vi vil opfordre forældre til, at madpakken kun indeholder sunde ting. Det er vigtigt, at måltidet er mættende og følger de 8 kostråd www.altomkost.dk. Dette for at barnet får dækket sit behov for næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Kommer barnet tidligt eller ikke spiser så meget til morgenmad, kan der være en ekstra mad i madkassen.

Der drikkes vand af egen vandflaske

Fødselsdage:
I afdelingerne er der mulighed for at holde fødselsdag.
Vi ønsker, at omdrejningspunktet omkring fødselsdagen ikke er det spiselige, men derimod at barnet fejres i løbet af dagen. Det er op til den enkelte afdeling, hvordan fødselsdage skal afvikles, men en fødselsdag kan fx omhandle flag i garderoben, ved samling kan barnet ønske to sange, barnet kan være med til at dække et fint fødselsdagsbord med lys og flag, barnet må fx medbringe balloner, kulørte sugerør og andet pynt.

Det er barnet, der er i højsædet, læg fokus på festen og ikke på maden.

Hvis barnet medbringer noget spiseligt, må der kun medbringes mad, der efterlever de 8 kostråd (www.altomkost.dk) og det kan fx være:

-          Brød: Grovboller, grove pølsebrød, minirugbrød, grove pizzasnegle, rugbrødsmadder og groft brød eller boller etc.  

-          Tilbehør til brød: Kød, fjerkræ, fisk, æg, ost eller andet ikke indeholdende sukker

-          Frugt: Alt er tilladt, kun fantasien sætter grænser!

-          Grøntsager: Alt er tilladt incl. dip. fx guacamole eller anden dip, baseret på et magert surmælksprodukt.

-          Tørret frugt: Rosinæsker, abrikoser, figner etc. Undgå frugtstænger og kandiseret frugt.

-          Drikkelse: Mælk eller smoothie uden sukker.

Hvis et barn medbringer mad, der erstatter madpakken, skal barnets forældre lave et opslag, der orienterer om, hvad der vil blive serveret, så den enkelte forældre kan tage stilling til, om barnet skal medbringe madpakke den pågældende dag.

Afvigelser fra mad- og måltidspolitikken:
Principielt deles der ikke fedt- og sukkerholdig mad ud i institutionen, men principperne kan fraviges ved disse særlige lejligheder:

Sommerfester, julearrangementer, fastelavn samt emneuger med pædagogiske begrundelser fx bag for en sag og høstuge.  

Vi vil gerne opfordre Jer forældre til at bakke op omkring denne mad- og måltidspolitik, således at forældre og personale i fællesskab kan give Ovinehøjs børn de bedste betingelser for en sund, aktiv og lærerig hverdag.

Vedtaget af Ovinehøjs bestyrelse den 11/4-2012

Belvedere 60, 5700 Svendborg, Tlf.: 60 25 09 00